Historien om Clock

Under mitten av 70-talet  klev hamburgerkedjor från USA in i Sverige och började etablera sig. I den vevan tyckte även den svenska staten att man borde ha en egen hamburgerkedja. Man köpte därför 1975 kedjan Carrols som hade etablerat sig med tre restauranger. Man bytte namn och inriktning och gav dem namnet Clock.

Läckerheter

Clock lanserade några kulinariska läckerheter i form av en baconburgare med currydressing och serverade Big Dream – en burgare med en ananasskiva mellan bröden vilket ansågs väldigt nyskapande och exotisk. Med statliga SARA som ägare blomstrade Clock i början av 1980-talet, och antalet restauranger växte över hela landet.

Svenska statens hamburgare

Sverige är faktiskt det enda land i världen som har haft en statligt ägd hamburgerkedja. Konkurrensen med nya snabbmatskedjor hårdnade och 1991 såldes Clock till ett privat bolag. Den nya ägaren startade ännu fler restauranger utan att ha förankrat besluten med marknadsläget och strax stod konkursen som ett faktum efter 23 år på den svenska mathimlen. 34 restauranger blev det till slut. Den sista restaurangen stängde grillen 1999.

Clock återuppstår

20 år senare togs varumärket upp igen, och en ny era startade med en första restaurang i Härnösand. Återigen kan smakerna frånförr med Big Clock, Big Dream och andra klassiker avnjutas.

Hamburgarens
historia i Sverige

Den första hamburgaren i Sverige serverades i Helsingborg på utställningen H55 och växte snabbt i popularitet. En korvkioskägare i Stockholm snappade upp idén och började sälja hamburgare men fick rätt snabbt besök av Länsstyrelsen som påpekade att det var enligt lagen förbjudet att servera hamburgare i korvkiosker. Anledningen var att på grund av hälsoskäl fick olika typer av livsmedel inte blandas. Samma kiosk fick alltså inte heller sälja både glass och korv. Enligt 1948 års regler fick en korvkiosk sälja kokt och grillad korv, strömming, köttbullar och kroppkakor. Nya produkter som till exempel ketchup var förbjuden eftersom det inte fanns med i de statliga styrdokumenten. En lokalpolitiker och en representant från Hälsovårdsnämnden blev uppkallade till Länsstyrelsen för att förklara varför inte några åtgärder tagist mot korvkioskägaren som sålde den förbjudna hamburgaren, dessa två förklarade att man helt enkelt kunde se hamburgaren som en stor tillplattad köttbulle, vilka alltså var tillåtna. Lagen ändrades så småningom vid detta argument och tur är väl det!